На головну    Усі новини

3 березня – Всесвітній день письменника





Неможливо уявити собі сучасне життя без літератури. Навіть ті, для кого читання не є улюбленим дозвіллям, стикаються з літературними творами, адже сценарій до фільму, стаття в журналі або газеті – це теж праця письменника, на жаль, далеко не завжди талановитого. Всі, хто має безпосереднє відношення до письменницькому ремеслу, відзначають 3 березня 2017 Всесвітній день письменника. Святу виповниться лише 32 роки, його початок було покладено на 48 конгресі Міжнародного ПЕН-клубу. Що ж це за організація і звідки взялася така назва?

Всесвітній день письменника відзначається 3 березня за рішенням 48-го конгресу Міжнародного Пен-клубу, який відбувся 12-18 січня 1986.Назва організації (PEN International) - складається з перших літер англійських слів Poets (поети), Playwrights (драматурги), Essayists (есеїсти, нарисовці), Editors (редактори) і Novelists (романісти), яка була заснована у 1921 році. Пен-клуб - це міжнародне об'єднання письменників, яке "виступає на захисті принципів свободи інформації всередині кожної країни і між всіма країнами, його члени зобов'язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі у тих країнах і спільнотах, до яких вони належать, а також у всьому світі, коли це є можливим. ПЕН-клуб активно виступає за свободу друку і проти довільного застосування цензури. ПЕН-клуб вважає, що необхідне просування людства до більш високих форм політичної та економічної організації вимагає вільної критики уряду, органів управління та політичних інститутів. Оскільки свобода передбачає добровільну стриманість, члени ПЕН-клубу зобов'язуються виступати проти таких негативних аспектів вільного друку, як брехливі публікації, навмисна фальсифікація, спотворення фактів або тенденційно ганебна їх інтерпретація ради політичних, групових і особистих цілей ".

Всесвітній день письменника відзначатимуть і дитячі письменники, які відіграють у нашому житті важливу роль, адже саме з їх творів починає формуватися свідомість дитини. Перші книжки, читані батьками, це офіційне джерело, який сприймається дітьми як непорушна істина, тому дуже важливо вибирати добрі і повчальні казки. Саме книги, а не комп’ютери та телефони, повинні стати головними джерелами інформації. Батьки зобов’язані знаходити час для читання позитивних, пізнавальних казок та історій, з малих років прищеплювати дітям інтерес до художньої літератури, яка розвипам’ять,мислення, формує правильну мову.