На головну    Усі новини

18 квітня – День пам'яток історії та культури





Міжнародний день пам'яток і визначних місць — відзначається щороку 18 квітня. Спрямований на підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективних зусиль заради збереження її для подальших поколінь.

Дещо з історії: цей день у 1982 році було встановлено Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць (ICOMOS), створеної при ЮНЕСКО. У світі свято відзначається щорічно з 18 квітня 1984 року.

Згідно з Указом Президента України від 23 серпня 1999 № 1062/99, на підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони культурної спадщини з 1999 року в Україні відзначається День пам'яток історії та культури 18 квітня – у Міжнародний день пам'яток і визначних місць та називається «День пам'яток історії та культури».

Питання збереження історичних пам’яток регулюються Конституцією України зокрема ст. 54. Охорона культурної спадщини, збереження її для наступних поколінь – одна з важливих функцій держави, спрямована на патріотичне та естетичне виховання людини.

У липні 2000 року Президент України підписав Закон «Про охорону культурної спадщини», котрий регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об'єктів культурної спадщини в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Згідно із Законом, об'єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою.