На головну    Усі новини

25 січня - 395 років від дня народження Марусі Чурай, української народної поетеси, авторки відомих пісень





25 січня виповнюється 395 років від дня народження Марусі Чурай, полтавської поетеси і співачки.

Саме її авторськими творами традиційно вважають пісні «Віють вітри», «Ой не ходи, Грицю», «Грицю, Грицю, до роботи», «Сидить голуб на березі», «Засвіт встали козаченьки» (існує також інша назва пісні «Засвистали козаченьки»), «Котилися вози з гори», «Ішов милий горонькою».

Марусі присвячено чимало літературних творів (балада Левка Боровиковського «Чарівниця», драма Михайла Старицького «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці», драматична поема Любов Забашти «Дівчина з легенди», драма Володимира Самійленка «Маруся Чураївна», повість Ольги Кобилянської «В неділю рано зілля копала». тощо), а найвідомішим з них став історичний роман у віршах «Маруся Чурай» Ліни Костенко.

Образ Марусі неоднозначний. Але незаперечним залишається одне – це була геніальна і унікальна особистість з глибоким і яскравим внутрішнім світом і тонким світовідчуттям. Вона стала символом української пісні, зірочкою української культури і мистецтва, взірцем справжнього патріотизму, коли серце за Батьківщиною болить і біль свій виливає в виразних піснях, про що і пише Ліна Костенко у своєму романі:



Ця дівчина не просто так, Маруся.

Це — голос наш. Це — пісня. Це — душа.

Коли в похід виходила батава,—

її піснями плакала Полтава.

Що нам було потрібно на війні?

Шаблі, знамена і її пісні.



Можна сперечатися, чи історичною постаттю була Маруся, чи її чарівний і суперечливий образ – лише красива легенда. Але як би там не було – невипадково про неї стільки сказано, стільки вилито болючого і виразного. Залишилися для нас прикладом її щемливий патріотизм, цілісність і одночасно складність її натури, її щирі пісні… А пісня – це душа народу. Світла пам’ять піснетворці Марусі Чураївні, живій і справжній в створених образах…



Ельвіра Загурська. Легенди про Марусю Чурай // День. № 221, субота, 16 грудня 2006

Твори Чурай на аудіобібліотеці litplayer

Тексти пісень Марусі Чурай

Пісні Марусі Чурай - Віють вітри