На головну    Усі новини

28 вересня – 90 років видатному українському поету, перекладачу, громадсько-політичному діячу Дмитру Павличку





Дмитро Павличко (28 вересня 1929, Стопчатів на Івано-Франківщині) - провідний український поет, перекладач, визначний громадсько-політичний діяч, батько Соломії Павличко.

Закінчив філологічний факультет Львівського університету (1953). У 1971—1978 pоках був головним редактором журналу «Всесвіт», де опублікував чимало знакових творів світової літератури.Етапною для Д. Павличка стала поетична збірка «Гранослов» (1968), у якій автор утверджував ідею незнищенності національної культури.

Але чи не найповніше талант поета розкрився в його інтимній та філософській ліриці. Збірки «Сонети подільської осені» (1973), «Таємниця твого обличчя» (1974, 1979) стали помітним явищем в українській літературі другої половини XX ст.Завдяки Дмитру Павличкові українському читачеві було повернуто творчість Богдана-Ігоря Антонича - 1967 року побачив світ однотомник поета «Пісня про незнищенність матерії» з блискучою передмовою Павличка. Важко переоцінити вплив, який мала ця книга Б.І.Антонича на всю молоду українську поезію останньої чверті минулого століття.Д.Павличко - автор однієї з найулюбленіших українських пісень «Два кольори».

Перу Д. Павличка належить також антологія перекладів «Світовий сонет» (1983), сонетів Шекспіра, антології польської, хорватської поезії та багато інших творів. 1989 р. Д. Павличка обирають головою Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка.

Поет є одним із організаторів Народного Руху України, Демократичної партії України. Протягом 1990 р. – 1994 р. Павличко є депутатом Верховної Ради, та певний час є послом України в Канаді.1997 р. поета нагороджено орденом "За заслуги" III ст., а 1999 р. - орденом князя Ярослава Мудрого V ст.У 2004 році отримав звання Герой України з врученням ордена Держави- за визначний особистий внесок у розвиток української літератури, створення вершинних зразків поетичного слова, плідну державну і політичну діяльність.Розмова про творчий доробок Дмитра Павличка була б неповною без згадки про його діяльність як літературознавця. Його статті, есе, виступи з питань літератури склали три вагомі збірки – «Магістралями слова» (1977), «Над глибинами» (1983) та «Біля мужнього світла» (1988). Діапазон літературознавчих праць поета досить широкий. Це й статті з історії української літератури – насамперед про Шевченка, Франка, Лесю Українку, про земляків-галичан М. Шашкевича, Ю. Федьковича, В. Стефаника, про сучасників О. Гончара, М. Рильського, А. Малишка, про молодших побратимів по перу.


Твори Дмитра Павличка



Павличко Д. За нас : поезії / Дмитро Павличко. – К. : Ярославів Вал, 2004. – 59 с.

Це – вже одна з характеристичних прикмет Павличкової поезії – виразний політичний пейзаж епохи. Павличка просто важко й уявити без розлуння в його чеченської війни. А наше уявлення про неї, наш емоційний регістр сприйняття тих подій значною мірою сформовано ось цими Павличковими віршами, що звучать як поетичні листи про невмирущий імператив свободи на землі.



Павличко Д. Над глибинами : літературно-критичні ст. і виступи / Дмитро Павличко. – К. : Рад. письм., 1983. – 423 с.

Збірник статей та есе складають літературні портрети та роздуми над окремими творами видатних майстрів вітчизняної та зарубіжної літератур: І. Франка, П. Тичини, М. Бажана.



Павличко Д. Правда кличе : поезії / Дмитро Павличко. – К. : Веселка, 1995. – 318 с.

У творах, які складають збірку, автор глибоко переймається визначними подіями, конфліктами епох і, володіючи вмінням співвідносити їх з історичним досвідом нашого народу, ніби запрошує читача до філософського осмислення вічних тем: добра і зла, любові й ненависті, життя і смерті, праці, творчості, сенсу буття. Інтимна і політична лірика – два крила його таланту.



Павличко Д. Сонети / Дмитро Павличко. – К. : Молодь, 1978. – 368 с.

Дмитра Павличка читачі давно знають як майстра сонета. Його творам властиві і висока громадянська напруга, і найінтимніші почування людської душі. Образне слово світиться ясністю думки. До цієї збірки увійшли оригінальні сонети і переклади.



Павличко Д. Магістралі слова : літературно-критичні ст. / Дмитро Павличко. – К. : Рад. письм., 1977. – 311 с.

Книгу складають критичні й літературознавчі статті поета. Автор розглядає творчість класиків української літератури І. Франка, Лесі Українки, О. Кобилянської, В. Стефаника, а також М. Рильського, О. Довженка, А. Малишка, В. Сосюри, О. Гончара, Б. Олійника та ін.



Павличко Д. Вогнище : поезії / Дмитро Павличко. - К. : Рад. письм., 1979. - 75 с.

Збірка складається з поезій, присвячених темі боротьби за мир, за людське щастя. Поет гостро засуджує людиноненависницьку політику. Твори „Вогнища" привертають увагу розмаїтістю жанрів, багатством художніх засобів, глибиною думки й почуття.