На головну    Усі новини

6 вересня – 90 років від дня народження Миколи Дмитровича Ярмаченка





Український педагог, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік АПН, засновник і перший президент Академії педагогічних наук України, один із засновників і перший президент Міжнародної макаренківської асоціації, член Президії АПН, фахівець в області дефектології (сурдопедагогіка), а також теорії та історії педагогіки. Микола Ярмаченко народився в селі Черемошна на Київщині.

З 1947 р по 1951 р навчався на дефектологічному факультеті в Київському державному педагогічному інституті ім. А. М. Горького. Там же закінчив аспірантуру (1954 г.) і захистив кандидатську дисертацію (1954), а в 1969 році – докторську. Обидві дисертації присвячені питанням сурдопедагогіки.

Завідував кафедрою дефектології та був проректором з навчальної роботи Київського педагогічного інституту імені О. М. Горького, радником Президії АПН України.

Засновник створення на Україні наукової школи сурдопедагогів і істориків-педагогів, автор монографій, підручників, посібників з історії педагогіки, психології, соціології, дефектології, навчання і виховання дітей з вадами слуху, окремих методик викладання суспільних і природничих наук.

Значним є внесок М. Д. Ярмаченко в макаренкознавство, в тому числі створенням праці «Педагогічна діяльність і творча спадщина А. С. Макаренка» (Київ, 1989). Н. Д. Ярмаченко є засновником Міжнародної макаренківської асоціації (створена в Полтаві в 1991 р) і її першим керівником.