На головну    Усі новини

8-9 травня - День пам’яті та примирення і 73-я річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.





У ці знаменні для України дні в душі кожної людини змішалося безліч почуттів. Тут і радість перемоги, і гіркота від втрати своїх дідів та прадідів, які не повернулися з війни.День Пам’яті та примирення завжди буде нагадувати про те, що довелося пережити людям в той суворий час. Ми пам'ятаємо про тих, хто йшов назустріч смерті в боях в ім'я порятунку Батьківщини, про тих, хто своєю героїчною працею в тилу наближав Перемогу, про тих, хто піднімав країну з руїн. Це день нашої спільної Пам'яті. Це День Великого Подвигу.

8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 рр. Дата приурочена до річниці капітуляції нацистської Німеччини 8 травня 1945 року. Саме цей день прийнято вважати Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.В Україні День пам’яті та примирення відзначають із 2015 року.Згідно з законом, шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, українському визвольному русі та жертв нацизму є священним обов’язком держави та громадян України.Символом вшанування пам’яті жертв Другої світової війни є червоний мак. Ця квітка – пам’ятний знак жертв усіх військових і громадянських конфліктів, а також відображення кривавого сліду від пострілу.Зауважимо, що в більшості країн Європи, а також у США та Великобританії свято Перемоги у Другій світовій війні відзначають 8 травня під офіційною назвою День перемоги у Європи. Крім того, деякі країни в цей день відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни, проголошений Генасамблеєю ООН.

Ми низько схиляємося і віддаємо глибоку шану тим, хто героїчно пройшов довгими тернистими бойовими шляхами, а потім відродив рідну землю з попелища. Немає таких слів, якими можна було б повною мірою передати всю вдячність за ваш, шановні ветерани, безсмертний подвиг у найжорстокішій війні, яку коли-небудь знало людство.