На головну    Усі новини

9 вересня - 250 років від дня народження І.П. Котляревського





"Батько" нової української літератури – поет, драматург, громадський діяч, один з ідеологів просвітництва в Україні Іван Петрович Котляревський народився в Полтаві. Тут зростав, навчався в семінарії, звідси пішов служити до війська, по відставці сюди ж повернувся. Тут же знайшов для себе справу, яка цілком відповідала його природним нахилам та уподобанням. 25 років займав посаду наглядача Будинку виховання дітей бідних дворян, поєднуючи у вихованні батьківську ласку з розумною вимогливістю та строгістю. А головне – тут, у Полтаві, він став відомим письменником. Три твори, як три віхи – "Енеїда", "Наталка Полтавка", "Москаль-чарівник", – ними він вибудував цілу імперію України з її старосвітським побутом, домостроєм та державоустроєм, її міфами й легендами, її моральними кредо і табу. Ці твори на противагу староукраїнській писемній мові були написані на основі живого усного мовлення народу і започаткували новий етап формування літературної мови.

Мало кому відомо, що полтавець, досконало володіючи французькою мовою, 15 років працював над перекладом богословської праці Дюкена "Размышления о расположении, с каким должно приступать к чтению святого Евангелия от Луки". Вагоме загальнонаціональне значення має архів Івана Петровича, який іще довго привертатиме увагу дослідників, мовознавців, літературознавців, істориків, краєзнавців.

Упродовж життя Іван Котляревський виявляв інтерес до українського фольклору, любив музику і театр. Був непоганим актором-аматором, близько чотирьох років виконував обов’язки головного директора першого стаціонарного театру Полтави.

Іван Петрович Котляревський за жодних обставин не зрадив ні своїй землі, ні рідному слову, ні справам, які виконував на благо людині.