На головну    Усі новини

15 квітня - День довкілля






Він визначається в третю суботу квітня. Ця дата завжди наближується, а інколи майже співпадає з річницею аварії, котра трапилася на четвертому блоці атомної електростанції біля Прип’яти та відома всьому світові як Чорнобильська катастрофа. Наслідки трагедії, що спричинила велике лихо оточуючому середовищу, відчуваються і досі. Його відзначають для того, аби підсилити увагу людей до навколишньої природи, оцінити стан, в якому вона перебуває. А до того на Асамблеї ООН був заснований всесвітній День довкілля та прийнята спеціальна програма. Сталася це ще в 1972 році у Стокгольмі. Цей день проходить по-різному. В одних державах крокують на демонстраціях, організовують концерти на тему захисту природи, вулицями їздять велосипедисти. Люди висаджують дерева, прибирають парки і подвір’я. В інших країнах з промовами, що присвячені довкіллю, виходять вищі посадові особи. В Україні День довкілля відзначається з 1999 року, згідно з Указом Президента № 855/98 від 06.08.1998. У лісівників Черкащини за цей час вже склалися своєрідні традиції святкування. Зокрема, це активна участь у Всеукраїнських акціях з благоустрою та озеленення «За чисте довкілля», «Зробимо Україну чистою». У квітні-травні проводяться заходи з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, побутових та інших відходів в лісових масивах, прибирання прилеглих територій підрозділів, приведення у належний стан парків, скверів, братських могил, меморіальних комплексів. Здійснюється також озеленення, упорядкування газонів, очищення від сміття берегів водойм, розчищення лісових джерел.

Кожна людина повинна усвідомлювати свою роль у намаганні зберегти планету, її багатства і ресурси для нащадків. Усталеність в екології вкрай важлива як для багатих, так і бідних. Народи годуються з того, що дають ліки, ріки, озера. Вони дихають повітрям, споживають продукти, п’ють воду, що дарує природа. Тому потрібно зупинити її руйнування.



ЛЮДСТВО ЗНИЩУЄ ПЛАНЕТУ - ЖАХЛИВІ ЦИФРИ ТА ФАКТИ



Забруднення атмосфери



Середній легковий автомобіль викидає в рік стільки вуглекислого газу, скільки важить сам.

280 найменувань шкідливих речовин міститься у викидах автотранспорту.

225 тис. чоловік в Європі щорічно вмирає від захворювань, пов'язаних з вихлопними газами. Екологи та медики сходяться на думці: у нас жертв, як мінімум, в 2 рази більше.



Ліси



Щорічно з лиця Землі зникає 11 млн. га тропічних лісів – це в 10 разів перевищує масштаби лісовідновлення.

Майже половина всіх лісів у Великобританії зникла за останні 80 років.

Половина тропічних лісів Амазонки зникне в 2030 році.



Мегаполіси



Кількість міст, в яких перевищені допустимі показники забруднення, встановлені Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я, перевищує 50%.

48 кг різних канцерогенних речовин на рік вдихає житель мегаполісу.

На 4 роки менше живе середній житель мегаполісу в порівнянні з тими, хто живе в сільській місцевості.

Кількість «міст-мільйонерів»: в середині 19 ст. – 4; в 1920 р. – 25; в 1960 р. – 140; в даний час – близько 300.

Площа асфальту і дахів будинків займає 1% всієї поверхні Землі.



Прісна вода



За останні 40 років кількість прісної води на кожну людину в світі зменшилася на 60%. Протягом наступних 25 років передбачається подальше зменшення ще в 2 рази.

70-80% всієї споживаної людьми прісної води витрачається в сільському господарстві.

884 000 000 людей, тобто кожна восьма людина, не мають доступу до безпечної питної води. Усього лише менше 1% прісної води (або близько 0.007% усієї води на Землі) людина може використовувати без додаткового очищення.

Захворювання, що передаються через воду, забирають життя 3 мільйони осіб на рік.

В Україну воду для пиття аналізують по 28 параметрам, у той час як у Швеції мінімум по 40 (там тривалість життя – 82 роки), а в США – по 300!

З 80-х років вдвічі скоротилася популяція прісноводних риб.



Сільське господарство



Площа нових земель, що залучаються в сільськогосподарське використання, щорічно зростає на 3,9 млн. га, але одночасно втрачається в результаті ерозії 6 млн. га. Запас придатних для сільськогосподарського використання земель, що становить 2,5 млрд. га, скорочується зі швидкістю 6-7 млн. га / рік. Резервні землі характеризуються низькою родючістю, вимагають значних витрат на її підвищення.

1000 літрів води потрібно, щоб виростити кілограм пшениці. 15000 літрів води потрібно, щоб отримати один кілограм яловичини. 70-80% всієї споживаної людьми прісної води витрачається в сільському господарстві.

На 70% знизився вміст вітамінів і мікроелементів в овочах і фруктах за останні 100 років. Виною цьому виснаження ґрунтів, ГМО і забруднення.



Сміття



За даними екологів, один житель України створює в середньому 0,5 кг сміття на день, тобто 182,5 кг за рік. 46 мільйонів українців залишають щорічно після себе 8 млн тонн сміття! У нас 11 млн звалищ, що займають 260 тисяч гектарів, - це більше, ніж держава Люксембург!

Для розкладання в природному середовищі паперу потрібно до 10 років, консервної банки – до 90 років, поліетиленового пакета – до 200 років, пластмаси – до 500 років, скла – до 1000 років. Згадайте про це, перш ніж кинути в лісі поліетиленовий пакет або папір. Для розкладання фільтрів сигарет потрібно від п'яти до 15 років. За цей час вони можуть опинитися в шлунках риб, птахів і морських ссавців.



Задумайся про планету, на якій ти живеш. Задумайся, що ти робиш з нею. Якщо захочеш, ти зможеш змінити стан речей - майбутнє планети у твоїх руках...